citat

Nu kan jag värma upp 360 kvm extra, och jag förbrukar knappt mer bränsle

– Johan Burman, Gårdsägare

Vilken/vilka fastigheter värms upp med flisanläggningen?

Jag värmer upp alla byggnader på gården, det är fem byggnader totalt som motsvarar 550 kvm. Bostadshuset, garaget och till och med hundkojan värms upp av flispannan.

Jag bestämde mig för en ETA flispanna 70 kW, pannan har förvisso lite högre kapacitet än vad jag behöver i dagsläget men eftersom att pannan har en livslängd på 25 till 30 år tyckte jag att det var enklare att köpa en lite större panna direkt. Jag vet ju inte hur min gård ser ut om några år, kanske bygger jag ännu en fastighet som behöver värmas upp.

Varför bestämde ni er för att byta ut den tidigare pannan?

Det var delvis på grund av ålder men min tidigare pelletspanna hade inte heller kapacitet för att värma upp alla mina byggnader, tidigare värmde jag endast upp 190 kvm. Nu kan jag värma upp 360 kvm extra och jag förbrukar knappt mer bränsle, tack vare den höga verkningsgraden i flispannan.

Varför valde ni just en ETA flispanna?

Jag jämförde olika bränslen och olika värmesystem i nästan fem år innan jag tog beslutet att köpa en ETA flispanna. Jag var först inne på att elda med grot och torv men insåg att det var en stor chansning då det inte passar mindre värmesystem, det är mer kompatibelt för stora industrier. Jag fick höra att det bästa är att elda med ett så rent bränsle som möjligt för att undvika problem och valde därav fliseldning. Jag köpte flispannan från ETA med tanke på att det verkade vara den bästa uppvärmningsmetoden men även på grund av Biovärme Sveriges kunnande.

Till sidans topp