eta vr 500kW strängbetong

Drifttagen: Strängbetong Rail

22 januari 2021

Strängbetong Rail har uppgraderat sin gamla värmeanläggning till två stycken ETA VR 500kW vid fabriken i Långviksmon. Företaget är en del av Consolis som är en av världens ledande industriföretag av prefabricerade betongelement. I denna funktionsleverans har Biovärme Sverige utfört projektering, leverans och installationen av värmeanläggningen.


Det fanns ett önskemål om förbättringar i driftsäkerhet, prestanda och reducering av drift och underhållsarbete.


Idag står det två helautomatiska ETA-pannor som går att övervakas och fjärrstyras via meinETA. Värmen går huvudsakligen till produktionen av betongelement, men även till uppvärmning av lokalerna. Som bränsleförråd nyttjas befintlig pelletssilo placerad utanför pannrummet.

Skräddarsydd lösning

”Varje case är unikt och skräddarsys specifikt för kunden. I detta fall var utmaningen att matcha kundens energiuttag till produktionen som varierar över dygnet mot pannornas toppeffekt och behov av jämn drift. Lösningen är en välanpassad ackumulatortankvolym där pannorna lagrar energi och kapacitet finns för stort uttag under korta perioder.” säger VD Daniel Engman, Biovärme Sverige.

I åtagandet ingick även ombyggnation och målning av pannrum vilket gör stor skillnad på helhetsintrycket. Vita väggar och tak har blivit signifikativt för pannrum med ETAs produkter.

”Rökgasfläkten håller ett konstant undertryck i pannan och rengöringen samt bortforsling av sot och aska sker helt automatiskt i slutet system under kontrollerade former. Detta gör att pannorna brinner optimalt med minimal insats samtidigt som pannrummet förblir rent – även om 10, 15 och 20 år.” avslutar Daniel Engman.

Referenscase med bilder från Långviksmon kommer inom kort att presenteras på Biovärme Sveriges kanaler.

Din värme. Vår passion.