citat

Denna panna kräver betydligt mindre arbetsinsats

– John Westberg, Skogsbrukare

Hur länge har flispannan varit i bruk?

Det är omkring fyra år sedan min flispanna 50 kW installerades.

Vilka byggnader värms upp med flisanläggningen?

Två hus och en maskinhall som motsvarar 650 kvadratmeter. Ena huset är en jordbruksfastighet och det andra huset används som bostad.

Vilken värmekälla användes innan er ETA?

Vi har eldat flis i ungefär 40 år och innan vi skaffade vår ETA Flispanna hade vi två stokerpannor, en till villan och en till övriga byggnader. Vi fick hinka i flis i stokerpannorna flera gånger om dagen, så det var lite mer jobb.

Nu har jag ett flisförråd som rymmer 200 kubik flis och som jag fyller på en gång på hösten. Sedan behöver jag inte bekymra mig över det förrän nästa höst. Tidigare fick jag fylla på förrådet med två veckors mellanrum, så det blev en hel del traktorkörning.

Utöver det fungerar driften utmärkt, så jag slipper onödiga vändor till pannrummet. Jag tömmer asklådan var fjortonde dag och sen rullar det på.

Varför bestämde du dig för att byta från din stokerpanna?

Jag ville framförallt att det skulle bli smidigare, nu har jag en och samma värmekälla till alla mina byggnader och denna panna kräver betydligt mindre arbetsinsats.

Varför valde ni just en ETA flispanna?

Jag ville fortsätta med flis eftersom att jag har använt det som bränsle länge och jag tycker att det fungerar bra. Jag kollade på nästan alla flispannor men föll för en ETA på grund av cellslussen och dess funktion, det var den bästa lösningen. Jag hade kontakt med Biovärme Sverige och tyckte även att allt lät bra i överlag.

Nu har jag har hört att flera som valt andra flispannor ofta har problem med deras cellslussar.

Det är sällan man köper något som man är till hundra procent nöjd med, men det är jag, till och med efter fyra år.

 

John Westberg Webb

Till sidans topp